keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Banaani-rahka-kermakakku

Pääsiäisen mökkiviemiseksi tein tämän kakun. Se ei oikeastaan ole edes täytekakku, vaikka toki siltä näyttääkin. Suu huomaa eron. Eli pohja on kuivakakkumainen murotaikina, jossa on vaniljarahkaa. Välissä rahka-vaniljakreemi-kermavaahto täytettä ja päällä banaania. Raikkauden tähän kakkuun toi täytteen sitruunamehu ja appelsiinimehu sekä banaanien päälle laitettu appelsiinimehukiille.Kiille estää myös banaanin ikävän tummumisen ja antaa kirkkaan keväisen värin hailakalle banskulle ilman keinotekoisia väriaineita. Aikaisemmat kokemukseni banaanista leivonnassa ovat olleet turhan äitelän makeita ja löllöjä, mutta nyt lopputulos oli tosiaankin raikas ja napakka.

Pohja:
200 g margariinia
1 ½ dl sokeria
3 munaa
1 prk sunnuntaivaniljarahkavalmiste
4 dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
vaniljakreemi:
1dl vaniljakreemijauhetta
3dl kylmää vettä

1 prk maitorahkaa (pari tuntia valutin suodatinpussissa kahvisuodattimessa)
1 prk flora vispi vaahtona
3 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
0.5 dl appelsiinimehua
(vähän sokeria oman maun mukaan )

Kostutus:
appelsiinimehua

Koristelu:
2-3 banaania (vinoksi viipaleiksi leikattuna)
1 dl appelsiinimehua
0.5 dl hyytelösokeria
flora vispiä vaahtona pursotuksiin

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen rahkan kanssa. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 30-40 min. Pohja meinasi tummua liikaa päältä ja jäädä raaaksi keskeltä. Itse otin kakun uunista kun pinta oli mukavan ruskea. Halkaisin kakun ja paistoin molempia puoliskoja vähän aikaa lisää. 

Valmista kreemi vatkaamalla jauhetta ja vettä 5 min. Siirrä jääkaappiin tekeytymään hetkeksi. Sekoita valutettu rahka vaniljakreemiin. Sulata lionneet ja pehmentyneet liivatteet kuumaan appelsiinimehuun. Sekoita liivateliemi tasaisesti rahkakreemiseokseen ja nostele vaahdotettu flora vispi varovasti sekaan. Mausta vielä sitruunamehutilkalla ja maista tarvitseeko lisätä sokeria. Kostuta pohjan puoliskoja appelsiinimehulla. Huomaa ettei kostutusta tarvitse niin paljon kuin sokerikakkupohjakakuissa, koska pohjassa on rasvaa antamassa kosteutta. Kokoa kakku rengasvuokaan, täyte väliin. Sivele täytettä vähän kakun pintaan. Kun kakku on tekeytynyt muutaman tunnin jääkaapissa, tee kakun kiille hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan ja leikkaa banaanit. Asettele vinosti leikatut viipaleet limittäin aloittaen ulkoa päin. Sivele sikikonisudilla haaleaksi jäähtynyttä kiillettä banaanien päälle ja aseta kylmään jähmettymään. Poista rengasvuoka täytteen jähmetyttyä ja kostele flora vispi pursotuksin.

Jumbopatongit

Leipää, leipää - rapsakka kuori ja pehmeää sisältä. Kokeilin hiivataikinan hidasta kohotusta kylmässä. Eli lähtökohtana oli että halusin aamuksi tuoretta, vastapaistettua leipää, mutten halunnut herätä ennen kukonlaulua. Tein löysähkön hiivataikinan illalla ennen nukkamaan menoa jääkaappiin ja aamulla leivon taikinan kolmeksi patongiksi. Ja näin sain nukkua pidempään! En huomannut leivän maussa/koostumuksessa mitään eroa normaaliin lämpimässä kohonneeseen.



Taikina:
2.5 dl maitoa
2.5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
1-2 tl suolaa
0.5 dl oliiviöljyä
1/2 osaa vehnäjauhoja
1/2 osaa sämpyläjauhoja (lisäsin jauhomäärän näppituntumalla, ehkä n.12dl?)

Leivoin taikinasta kolme isoa patonkia, täytteiksi laitoin,
  1. juustoa
  2. juustoa ja valkosipulia
  3. mozzarellaa, tomaattia, tuoretta basillikaa ja ripauksen mustapippuria
Tein taikinan tavalliseen hiivataikinatyyliin, kohotin sen ja jaoin kolmeen osaan. Taikinapallerot sitten kaulitsin ohueksi, täytin ja rullasin patongiksi.Toisen kohotuksen jälkeen sivelin silikonisudilla vettä pintaan ja leikkasin veitsellä viiltoja päälle. Paistoin patonkeja uunissa 225 asteessa n. 25 min. Unohdin taas katsoa kellosta aikaa...

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Aurinkokakku

Tilaukseen lähti tälläinen keväisen keltainen kakku. Pohja 6 munan vaalea sokerikakku. Välissä valkosuklaamoussea (sitruunaa mausteena ja appelsiinituorejuustoa myös). Kuorrutus sokerikreemiä, jossa sitruunamehua ja päällys mangososetta (+liivatetta) ja koristeet valkosuklaata.


Mocca-chocokakku

Tilaukseen tein tälläisen kahvikreemi- suklaakoristeisen kakun. Pohja 6 munan kaakaolla maustetun sokerikakun. Välissä suklaamoussea, jossa myös kahvia. Kostutus maitokahvilla. Kommentteja tuli että oli oikein ihanaa ja ei liian makeaa. :) Kuvassa tummasuklaa näyttää ihan lakritsilta, heh!

Korvapuustit

3-vuotias tyttäreni toivoi lauantaipullaa ja äitihän paistoi. Korvapuusteja tällä kertaa. Ohje normi puolen litran pullataikina.

Isän 60-vuotiskakku

Isäni täytti 60-vuotta ja ei halunnit sen kummempia juhlia. Tytär leipoi kakun perhepiirin kahvitusta varten. Onnea Isukki!


Pohjana oli 2x4 munan sokerikakku ja välissä hedelmiä ja kermavaahtoa ja sunnuntai vaniljaa, muistaakseni. Päällys hitusen pastavärillä sävytettyä sitruunalla maustettua sokerikreemiä. Koristeet valkosuklaata ja marsipaania.

Omena-lemon curd- piirakka

Herkkua piti saada ja omenalohkoja toin kotiin yliopistolta. Aloin tekemaan normaalia murotaikinapohjaa, kun huomasin että kananmunat oli loppu! Laitoin appelsiinituoremehua munien sijaan ja hyvin toimi. En huomannut mitään eroa lopputuloksessa, maussa tai koostumuksessa. Pohjan päällä oli siis lemoncurdia ja omenalohkoja ja kanelia.

Hedelmäkakku

Tämän kakun tein tilaukseen.
4 munan sokerikakkupohja ja välissä hedelmämoussea. Kehuivat kovasti, joten hyvää ilmeisesti oli. :)


Mudcake

Tämän ihanan mudcaken ohjeen olen ottanut Fazerin leivontasuklaan käärepaperista. Kopioin ohjeen Fazerin sivuilta suoraan. Kuva sentään on miun oma. ;)
 

Ainekset

  • 200 g Fazer Tumma leivontasuklaata
  • 200 g voita
  • 4 kpl munaa
  • 2 dl sokeria
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi ja kaada munasokeriseokseen. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita varovasti. Kaada seos voideltuun, jauhoitettuun pyöreään vuokaan (n. 25 - 26cm).

Paista uunin alatasolla n. 15-20 min. Mud Cake jää sisältä löysähköksi ja jähmettyy hieman jäähtyessään. Jäähdytä kakku hyvin ennen tarjoilua, ensin huoneen lämmössä, sitten jääkaapissa.

Lohipiirakka

Alkuun haluan nöyrimmin pyytää anteeksi piiiiktää taukoa blogin päivityksessä. Kevätkiireet opiskelussa ja perhe ovat vieneet ajan...

Nyt tulee joka tapauksessa oikein joukkopostitus!

Tässä lohipiirakassa oli lehtitaikinalevyn välissä yllättäen lohta sekä tuorejuustoa, kananmunaa, yrttejä ja mausteita.