tiistai 31. elokuuta 2010

Tervetulokakku vaihto-oppilaille

Olen tänä vuonna kampuksemme kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden tuutori ja tein heille tälläisen tervetuliaiskakun. Erittäin suklainen ja mehevä ja syntinen kakku.



Pohja:
300g voita
3 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoa
0.5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 ml vaniljauutetta
4 pätkispatukkaa murskana

Kostutus:
1 pullo Frezza minttu

Täyte:
1 prk rahka
2 prk flora vispi
250g suklaata
4 liivatetta
sopivasti tomusokeria (pari desiä muistaakseni)
2 ml vaniljauutetta

Kuorrutus:
1.5 fazerin sinistä levyä
1 prk ranskankerma
tomusokeria
valkosuklaata kirjoituksiin

Omenapiirakka/kakku

Syksyn ensimmäinen omenaleipomus. Kutsuuko tätä sitten kakuksi vai piirakaksi, ihan sama hyvää silti. Omenat laitoin tällä kertaa päällimmäiseksi ja rahkaseoksen pohjan päälle.


Pohja:
200g voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 ml vaniljauutetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia

Täyte:
6-8 oman puun omenaa
1 prk rahka
1 muna
2ml vaniljauutetta
sokeria maun mukaan sekä rahkatahnaan että omenoiden päälle
reilusti kanelia omenoiden päälle


maanantai 23. elokuuta 2010

Merirosvolaivakakku

5-vuotissyntymäpäiväjuhlien kruunu oli tämä merirosvolaivakakku. Mallia kakkuun googlettelin ja yksinkertaistin malleja paljon omaa osaamistasoani vastaavaksi. Kehuja kakku sai ja hyvää oli!


Kynttilät laitoin laivan perään, harmi ettei siitä tullut yhtään kuvaa.

Pohja:
300g voita
3 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoa
0.5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 ml vaniljauutetta
50g tummaa suklaata

Kostutus:
laktoosittomaan maitoon tehty O'boy kaakaojuoma

Täyte:
4 pätkistä pienen pienenä palasina
0.5 prk floravispi kovana vaahtona
reilu 1 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristeet:
1.5 levyä fazerin sinistä suklaata
1.5 pientä valion purkkia ranskankermaa
2 vohvelikeksirullaa
lakritsinauhaa
noitapillejä
karkkeja
muutama rkl flora vispiä vaahtona ja sinistä pastaväriä
muovisia merirosvoja ja aarrearkku
2 varrastikkua ja paperia purjeisiin (harmi kun en ehtinyt tulostaa merirosvolippua)



Coctail-tikku-siili

Synttäreillä tarjottiin myös coctail paloja meloniin tökittynä. Idean olen saanut lukuisista ruokablogeista.


Siiliin tarvitaan:
pieni vesimeloni, jonka pohjasta leikkasin pieneen viipaleen pois
kurkkua
miniluumu-tomaattia
keltaista paprikaa
vihreitä viinirypäleitä
kermajuustoa
coctailtikkuja

Iso hedelmätäytekakku

Poikani 5-vuotissyntymäpäiville tein 50-hengelle raikkaan hedelmäkakun.


Pohja:
2 x 8=16 munan suorakaiteen muotoinen sokerikakkupohja

Kostutus:
laktoositonta maitoa ja vaniljasokeria

Täyte:
pohjille sivelin 1 prk lemon curdia

2 prk sunnuntai vaniljavalmiste
1 prk viola appelsiininmakuinen tuorejuusto
5 liivatetta
2 prk flora vispi vaahtona
4 säilykepersikan puolikasta (blenderissä sileäksi soseeksi)
1 prk ananaspaloja (blenderissä sileäksi soseeksi)
sitruunamehu tilkka
2 ml vaniljauute
tomusokeria oman maun mukaan

Koristelu:
2 prk floravispi +2rkl vaniljakreemijauhetta
kiwiä
vadelmia
persikkaa
0.5dl hyytelösokeria
1dl vettä

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Yksikätisen suklaakakku

Niinhän siinä kävi etten malttanut pitää näppejäni irti jauhopussista edes käsi paketissa, joten väänsin tälläisen kakun. Poikani 5-vuotissyntymämäpäivä kakku osa 1. Tämä kakku paranee vaan vanhetessaan. Itse leivoin kakun keskiviikko iltana ja täytin sen torstaina. Sunnuntaina nautimme viimeiset rippeet kakusta ja se oli silloin mehevimmillään.


Pohja:
300g voita
3 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoa
0.5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 ml vaniljauutetta
200g tummaa suklaata sulana

Kostutus:
1-1.5dl Frezza mocca

Täyte:
1 dl kuohukermaa
4 rkl omenasosetta

Kuorrutus:
1.5 levyä Fazerin sinistä suklaata
3 palaa Pandan valkoista suklaata

Tee pohja perinteisen murokakkuohjeen mukaan. Lisää jauhoseos ja sula suklaa vuorotellen. Paistoin kakun rengasvuuanssa, jonka halkaisiaksi olin säätänyt 22 cm. Halusin korkean kakun. Uuni 175'C ja n. tunti. Halkaise pohja jäähtyneesä ja kostuta Frezzalla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen omenasose. Käyttämäni sose oli aikas makeaa, joten lisää sokeria ei tarvinnut. Sulata 1 levy Fazerin sinistä ja levitä se kakulle. Laita kylmään kovettumaan. Sulata sitten toisesta levystä puolikas ja levitä se kovettuneen kakun päälle. Näin saat sileämmän ja muruvapaan kakun pinnan. Laita taas kovettumaan hetkeksi. Sulata valkosuklaa ja laita sitten pursotuspussiin (kirjoitustylla) ja kirjoita haluamasi teksti kakun päälle.

Jos kakusta haluaa tehdä vielä aromikkaamman ja sitä nauttii ainoastaan aikuiset, voi sen osan kostuksesta vaihtaa Baileys likööriin, kahvilikööriin tai aprikoosilikööriin tms.

maanantai 9. elokuuta 2010

CremeVanilla pitää sairaslomaa :(

Herkkublogin päivityksiin tulee nyt jonkin aikaa kestävä tauko. Sain yllättäen peruutuspaikan käsileikkaukseen keskiviikkona 11.8. Vanha vaiva leikataan ja sairaslomaa tulleepi noin kuukauden päivät. Saa nähdä miten ranne kuntoutuu ja milloin pääsen taikinakulhon ääreen jälleen. Hinku leipomaan on varmasti kova jo viikon päästä kun oman poikani 5-vuotissyntymäpäiväjuhlat kolkuttavat ovella. Täytynee vääntää kasa täytekakkupohjia pakastimeen tänään ja huomenna.

Kiitos kaikille lukijoille ja erityisesti niille rohkeille, jotka ovat kommentoineet herkkujani!
Palataan syksymmällä.
 -CremeVanilla- <3

perjantai 6. elokuuta 2010

Mokka-minttusuklaaleivokset

Ystävä pyysi työpaikalleen kahvitauolle tarjottavaa. Toivottavasti nämä suussasulavat leivokset olivat mieleen.




Pohja:
200 g margariinia
1 ½ dl sokeria
3 munaa
1 ½ dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhe
1 pss (140g) pätkis minisuklaata

Kostutus:
n. 1 dl maitokahvia
n.,4 rkl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
50 g margariinia sulana

Kuorrutus:
1.5 levyä taloussuklaata

Koristelu:
0.5 prk flora vispi
1 rkl tomusokeria
4 rkl vahvaa kahvia
1 liivate

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan (itse käytin suurta lasagnevuokaa) leivinpaperin päälle levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10-15 min. Kun pohja on haaleaksi jäähtynyt lisää kostutus liemi pintaan. Liemeen sekoitetaan ainekset tasaiseksi. Kostuksen mitat ovat siksi "noin, about" mittoja koska miulla on huono tapa leipoa mittailematta, näppituntumalla. Eli kostutus saa olla juoksevaa liurua, ei niin paksua kuin mokkapaloissa esimerkiksi. Ja laitoin sitä sillai epämääräisen sopivasti että pohja kostui muttei kuitenkaan lillunut liemessä.

Sulata suklaa ja kaada se pohjan päälle. Laita kylmään kovettumaan. Valmista koristevaahto sillä välin. Laita liivate pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa flora vispi kovaksi vaahdoksi. Sulata liivate kuumaan kahviin. Jäähdytä n. huoneenlämpöiseksi ennen kermavaahtoon lisäämistä. Lisää tomusokeria oman maun mukaan. Laita kylmään hyytymään. Kun suklaa on hieman jo kovettunut leikkaa levy annospaloiksi (itse viivyin mattopyykillä liian kauan ja suklaa oli jo kovaa, jolloin leikkaaminen oli vaikeaa ja paloista tuli rumia).  Juuri ennen tarjoilua laita mokkavaahto pursotuspussiin ja pursota jokaiselle leivokselle haluamasi ruusuke/tähti. Itse käytin Städlerin 18mm kierretähtityllaa.

torstai 5. elokuuta 2010

Spidermankakku

6-vuotias poika oli toivunut Spidermankakkua syntymäpäivilleen. Koska en todellakaan hallitse marsipaanin/sokerimassan käyttöä, en edes halununnut kokeilla hämähäkkimiehen vääntämistä itse.Tilasin näppärästi www.leipurinputiikki.fi  kakkukuvan. Kakku 7 munan sokerikakku ja välissä valkosuklaamoussea ja mansikoita. Pursotukset flora vispiä, Städler tähti 14mm, koripunos 16mm tyllat.

tiistai 3. elokuuta 2010

Mustikkabostonkakku

Uusimmassa Pirkka lehdessä oli mustikkapullan ohje, jota sovelsin mieleisekseni tässä.




Taikina:
2,5 dl kevytmaitoa
1 dl sokeria
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
n. 2 rkl kardemummaa
100 g voita
1 kananmuna
n. 10 dl vehnäjauhoja


Täyte:
1 dl mustikoita
vaniljasokeria


Voiteluun munaa.
Koristeluun tomusokeria ja mustikoiden lientä ja vaaleanpunaisia koristehelmiä.















Korvapuustit

Perinteisiä korvapuusteja



Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 2pss kuivahiivaa
1,5 dl sokeria
3 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kpl kananmunaa
13 dl vehnäjauhoja
150g  voita
Täyte:

voita

sokeria

kanelia
Pinnalle:
kananmunaa
raesokeria

Rankan päivän pelastaja

Siskollani oli rankemman puoleinen työpäivä, joten hän ansaitsi jäätelöannoksen.


Annokseen laiton kerroksittain:
  • suuria ja makeita vadelmia
  • täyteläisen kermaista vaniljajäätelöä
  • rapeita kaurakeksejä vaniljatäytteellä

60v. syntymäpäiväkakkuja

Tilaukseen tein kaksi 8 munan sokerikakkupohjaa. Täytteet ja koristeet samat, lukuunottamatta mansikoita, kuin Punaisten marjojen kultamitalikakussa.